Аналітики розповіли, чому Путін переконує, що РФ розпочала передачу Білорусі ядерних боєголовок

Аналітики розповіли, чому Путін переконує, що РФ розпочала передачу Білорусі ядерних боєголовок

Кремль стверджував, що Росія почала передачу тактичних ядерних боєголовок (під контролем Росії) до Білорусі відповідно до раніше оголошених планів.

16 червня президент Росії Володимир Путін оголосив, що Росія перенесла перше розгортання тактичних ядерних боєголовок до Білорусі.

Про це інформують аналітики Інституту вивчення війни ISW.

Путін заявив, що до кінця 2023 року російські збройні сили розгорнуть весь обсяг запланованого постачання тактичних ядерних боєголовок до Білорусі. Раніше ISW оцінювало, що розміщення російської тактичної ядерної зброї в Білорусі є частиною давніх зусиль щодо зміцнення де-факто військового контролю Росії над Білоруссю та навряд чи передвіщає будь-яку ескалацію з боку Росії.

Також окремі чинні та колишні російські муніципальні чиновники підписали відкритий лист із закликом до російських військ повернутися до «загальновизнаних» російських кордонів через кризу, спричинену руйнуванням дамби Каховської ГЕС. Муніципальні чиновники Москви та Санкт-Петербурга, а також Московської та Ленінградської областей підписали документ, який стверджував, що руйнування дамби ТЕЦ вплине на екосистему планети, проблеми зі здоров'ям та економіку протягом багатьох десятиліть.

У листі зазначалося, що дії Путіна з 24 лютого 2022 року спричинили невизначені катастрофічні події, але не вказувалося на продовження російських військових операцій в Україні як причину для виведення російських сил.

Некремлівські російські посадовці, можливо, використовують громадську стурбованість екологічною та гуманітарною ситуацією, пов’язаною з руйнуванням дамби ТЕЦ, щоб висловити опозицію до війни в Україні, не критикуючи безпосередньо самих військових дій. Кремль широко встановлював умови для придушення антивоєнного інакомислення. Росіяни, які мають антивоєнні настрої, можуть використати знищення ТЕЦ, щоб висловити свою опозицію війні в дуже обмеженій формі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Білорусь почала отримувати російську тактичну ядерну зброю, про що заявив самопроголошений президент Олександр Лукашенко.

Водночас США поки що не фіксують ознак переміщення російської ядерної зброї на територію Білорусі.