Блінкен розповів про очікування від поїздки до Китаю та про що домовлятимуться країни

Блінкен розповів про очікування від поїздки до Китаю та про що домовлятимуться країни

Ентоні Блінкен назвав основні цілі поїздки до Пекіна.

Державний секретар США Ентоні Блінкен назвав однією з основних цілей поїздки до Пекіна – встановлення “відкритого та розширеного” діалогу з китайськими офіційними особами.   

Про це повідомляє Kyodo.

Блінкен переконаний, що для двох країн і для решти світу важливо, щоб Сполучені Штати та Китай могли відповідально впоратися зі своїми розбіжностями, усунути непорозуміння та уникнути прорахунків.

“Гостра конкуренція вимагає стійкої дипломатії, щоб гарантувати, що конкуренція не переросте у конфронтацію чи конфлікт”, – сказав Блінкен перед своєю першою, від 2008 року, поїздкою до Китаю.

Високопоставлений американський дипломат також розповів, що його візит до Пекіна має ще дві важливі цілі:

  • просувати інтереси та цінності США, у тому числі відверто говорити про свої “реальні побоювання з низки питань”;
  • та вивчати потенційні галузі співробітництва, де “перетинаються інтереси двох країн, такі як глобальна економічна стабільність та зміна клімату”.

Водночас ЗМІ пише, що офіційні особи США не очікують на прорив у складних та заплутаних відносинах Штатів з Китаєм лише завдяки поїздці Блінкена. При цьому вони вважають, що такий візит прокладе шлях до розширення контактів між високопоставленими офіційними особами США та Китаю в усіх напрямках.

Про цю поїздку домовилися президент США Джо Байден і Сі в листопаді минулого року під час зустрічі в Індонезії, де вони погодилися з необхідністю комунікації на високому рівні між двома країнами, попри розбіжності з різних питань та інтенсивне географічне суперництво, особливо в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Спочатку планувалося, що Блінкен прилетить до Пекіна в лютому, але тоді його візит був скасований після виявлення над територією Сполучених Штатів китайської повітряної кулі-шпигуна.

“Це важливий, але, в певному сенсі, недостатній крок, тому що потрібно зробити багато роботи”, – зауважив Ентоні Блінкен.

Нагадаємо, аналітики розповіли, чому Путін переконує, що РФ розпочала передавання Білорусі ядерних боєголовок.