“Вибудовується консенсус”: Кулеба – про реакцію світу на підриву Росією Каховської ГЕС

"Вибудовується консенсус": Кулеба - про реакцію світу на підриву Росією Каховської ГЕС

За словам Кулеби, у світі лунають різні думки, чи планувала РФ підрив саме такого масштабу, чи окупанти хотіли менше зробити, а щось пішло не за планом.

Одразу після злочинного підриву російськими окупантами Каховської ГЕС світова преса писала “треба розібратися, не все так однозначно”, натякаючи, що нібито це могла вчинити як Росія, так і Україна.

Чи все однозначно стало тепер для західних партнерів, розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

За словами Кулеби, у світі вибудовується консенсус, що Росія винна у підриві ГЕС.

“Але заголовки про це збирають набагато менше читачів і переглядів, ніж у перший день цього теракту, тому я переконаний, була помилка, свідома чи несвідома – інше питання, помилка західних медіа в розподілі цієї відповідальності завдала великої шкоди правді про цей теракт. Тепер нам доводиться надзусиллями вивертати цю історію у бік правди”, – пояснив очільник МЗС.

Міністр зазначив, що у наших міжнародних партнерів немає сумнівів, що це не Україна зробила.

“Логіка така – будь якому разі винна Росія, оскільки підрив є результатом російської агресії проти України. А чи планувався підрив саме такого масштабу, чи вони хотіли менше зробити, а пішло не за планом – це ще не встановлено. Тут зберігаються різні думки. Але те, що це справа рук Росії – тут вибудовується консенсус”, – каже Кулеба.

Раніше ми писали, чому світ злякався й заплющив очі на підрив Росією Каховської ГЕС

Президент Володимир Зеленський заявив, що був шокований млявою реакцією ООН та Червоного Хреста на підрив Каховської ГЕС: Глава держави “наїхав” на ООН і Червоний Хрест за ігнорування катастрофи.

Також в ООН заявили, що підрив Каховської ГЕС “передчасно” розглядати як воєнний злочин.