Вступ України до НАТО: які перешкоди на шляху та чому Захід боїться спровокувати РФ

Вступ України до НАТО: які перешкоди на шляху та чому Захід боїться спровокувати РФ

Члени НАТО планують запропонувати Україні формат відносин, щоб продемонструвати політичну підтримку країни.

Від 2008 року, коли на саміті в Бухаресті НАТО офіційно привітало прагнення України до членства, ця країна перебуває в кімнаті очікування Альянсу. Тепер, після повномасштабного російського вторгнення, її просять почекати довше, не вказуючи, коли вона нарешті може бути включена до Альянсу, який пропонує Києву, можливо, єдиний шанс ухилитися від майбутніх нападів Росії на його суверенітет.

Зокрема, виданню Foreign Policy стало відомо, що Україну не запросять до НАТО на щорічному саміті Альянсу наступного місяця у Вільнюсі.

Натомість члени Альянсу складають пакет, який включає неповне членство та гарантії безпеки, що далеко не те, що, на думку України, потрібно їй для відбиття майбутніх атак Росії.

Цього тижня міністри оборони країн НАТО зібралися в Брюсселі, щоб обговорити, як посилити підтримку України. Саміт цього тижня є підготовкою до саміту у Вільнюсі, де лідери НАТО оголосять про свої довгострокові зобов’язання перед країною, яка охопила конфлікт.

“Всі члени НАТО об’єднані у своїх зусиллях підтримати Україну наразі і в майбутньому, але вони остерігаються надання повного захисту НАТО під час війни. Вони побоюються, що якщо Україна буде включена до Альянсу, їм доведеться активно брати участь у війні разом з українськими військами відповідно до статті 5, яка розглядає напад на одного як напад на всіх членів і зобов’язує кожну країну-члена взяти в руки зброю для захисту інший”, – пише видання.

Що відомо про вступ України до НАТО

30 вересня 2022 року, після того як Путін оголосив про анексію окупованої території України, Зеленський повідомив, що Україна подає заявку до НАТО за прискореною процедурою.

Генсек Столтенберг заявив, що попередньою умовою для початку переговорів про членство України в НАТО має стати її перемога, і в цьому їй допомагають члени Альянсу.

Очільник МЗС Дмитро Кулеба сказав, що на липневому саміті НАТО у Вільнюсі Альянс повинен ухвалити політичне рішення: представити графік вступу України. Це стане сигналом Росії.

Президент США Джо Байден та його команда ведуть переговори з очільниками інших країн-членів НАТО, щоб ті погодилися прийняти Україну до Альянсу.  Байден підтримує пропозицію генсека НАТО Єнса Столтенберга щодо того, що Україні не потрібно виконувати “план дій щодо членства” (ПДЧ) для вступу до Альянсу.

В очікуванні вільнюського саміту НАТО 11-12 липня Зеленський у червні заявив – “Україна готова вступити до НАТО, ми чекаємо, коли НАТО буде готове прийняти Україну”.  Зеленський чітко сказав – якщо члени НАТО не дадуть Україні чіткий “сигнал”, що хочуть бачити державу в Альянсі, то й немає сенсу брати участь у саміті.