Від 20-річного контрактника до 40-річного ув’язненого: як змінився образ російського окупанта

Журналістам ВВС вдалося підтвердити імена понад 25 тисяч російських солдатів, загиблих на війні в Україні.

Журналістам ВВС вдалося підтвердити імена понад 25 тисяч російських солдатів, загиблих на війні в Україні. Зазначається, що аналіз зібраних даних демонструє, як змінився образ середньостатистичного російського солдата за 16 місяців війни в Україні.

Якщо в перші місяці вторгнення типовому російському військовому, чию смерть вдалося підтвердити Бі-бі-сі, було близько 21 року і він був солдатом-контрактником, то в останні місяці типовий російський солдат, убитий в Україні, – це 34-річний ув’язнений, який вирушив на фронт прямо з колонії.

Серед ув’язнених, чию загибель вдалося підтвердити, є і люди, засуджені за дрібні крадіжки, і ватажки злочинних банд. Серед них також є щонайменше троє людей, які вбили ветеранів Другої світової війни, щоб забрати у них гроші та ордени.

Удар HIMARS по окупантам під Кремінною

Їх використовують на фронті “практично як смертників”, вважає експерт Королівського інституту об’єднаних оборонних досліджень (RUSI) Джек Уотлінг. За його словами, загони з ув’язнених і підрозділи мобілізованих зараз постійно використовують для проведення невеликих атак з метою вимотати українських військових, а також встановити координати цілей для російської артилерії.

Зміни російської тактики впливають і на те, хто саме гине на фронті. Зазначається, що Росія втратила багато професійних військових у перші три місяці війни. Але в останні три місяці гинуть все більше непрофесійних бійців.

Уотлінг каже, що Росія навмисно береже залишки професійних військових, використовуючи їх для утримання позицій і снайперських операцій, а в наступі вони беруть участь тільки при наявності сприятливих умов.

Втрати серед офіцерського складу

З початку війни Бі-бі-сі підтвердила загибель понад 2100 російських офіцерів. Частково це пояснюється тим, що Росія покладається на молодших офіцерів набагато більше, ніж армії країн НАТО. У російській армії саме лейтенанти і капітани керують підрозділами в окопах першої лінії, і це збільшує їх шанси бути вбитими. Гинуть і старші офіцери. Щонайменше 242 із встановлених загиблих мали звання підполковника або вище. Згідно з підрахунками ВВС, Росія також втратила щонайменше 159 військових льотчиків. 

За даними Генштабу України, на сьогодні знищено вже 218 тисяч 500 окупантів, з них понад 500 – за минулу добу.

Зокрема, повідомлялося, що 15 червня українські війська вразили сім артпідрозділів ЗС РФ.