Дуда закликав взяти Україну до НАТО, а Шольц і Макрон були “обережнішими”

Дуда закликав взяти Україну до НАТО, а Шольц і Макрон були "обережнішими"

Президент Польщі сподівається, що саміт Альянсу у Вільнюсі дасть чіткий сигнал щодо членства України.

Якнайшвидше прийняти Україну до НАТО закликав країни-члени президент Польщі Анджей Дуда 13 червня на зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

Про це повідомляє Tagesschau.

Так, Дуда заявив, що “Україна очікує чіткого сигналу, чіткої перспективи приєднання (до НАТО – ред.)”. Польський лідер має сподівання, що майбутній липневий саміт Альянсу у Вільнюсі дасть цей сигнал.

Видання зазначає, що французький і німецький колеги Дуди були “обережнішими” у своїх висловлюваннях щодо членства України в НАТО. Шольц запевнив, що союзники хочуть надалі тісно координувати між собою питання щодо гарантій безпеки для України. Канцлер Німеччини сказав, що його держава, Франція та союзники зі США неодноразово прагнули діалогу, щоб підготуватися до такого кроку.

Водночас Макрон анонсував, що наступне засідання Євроради та саміт НАТО будуть присвячені обговоренню того, який вигляд може мати майбутнє колективної безпеки. Французький лідер запевнив, що Альянс надасть Україні всю підтримку, на яку вона має право.

Шольц і Макрон також наголосили на прагненні підтримувати Україну стільки, скільки знадобиться.

Шлях України до НАТО

Після повномасштабного вторгнення Росії 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив у вересні, що держава подає заявку на вступ до НАТО за пришвидшеною процедурою.

Генсек Альянсу Єнс Столтенберг неодноразово заявляв, що для початку перемовин про членство України вона спершу повинна здобути перемогу у війні. Водночас генсек постійно наголошує на продовженні підтримки держави з боку членів НАТО.

Зауважимо, Зеленський запрошений на саміт НАТО у Вільнюсі, що відбудеться в липні. На початку червня він заявляв, що державі потрібне “чітке” запрошення до Альянсу та гарантії безпеки на період, коли країна ще не буде членом блоку.

Напередодні заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов повідомив, що Україна на саміті НАТО у Вільнюсі отримає алгоритм вступу до Альянсу.

Україна в НАТО: зустріч лідерів трьох країн, хто наполягає на прискоренні вступу, а хто боїться

03:24Україна в НАТО: зустріч лідерів трьох країн, хто наполягає на прискоренні вступу, а хто боїться