Кулеба звернувся до генсека НАТО: “Настав час узгодити рішення з новою реальністю”

Кулеба звернувся до генсека НАТО: "Настав час узгодити рішення з новою реальністю"

Міністр наполягає, аби Україна змогла вступити в майбутньому до Альянсу, оминувши план до членства.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба закликав генсека НАТО Єнса Столтенберга зробити на саміті крок до членства держави в Альянсі, відмовившись від ПДЧ.

Про це міністр повідомив у Мережі 16 червня.

Кулеба поінформував, що провів розмову зі Столтенбергом, і подякував йому за зусилля, спрямовані на те, щоб липневий саміт у Вільнюсі був успішним для НАТО та України.

“Я також наголосив на важливості зробити крок до членства України, зокрема, відмовившись від ПДЧ (плану до членства – ред.). Настав час узгодити рішення НАТО з новою реальністю“, – наголосив голова українського МЗС.

Саміт НАТО у Вільнюсі: які рішення можуть бути ухвалені

Президент України Володимир Зеленський закликав, аби члени НАТО на саміті у Вільнюсі дали державі чіткий “сигнал”, що хочуть бачити її в Альянсі. Глава держави також закликав надати гарантії безпеки на період, поки Україна ще не буде у складі НАТО.

Як заявив Столтенберг 12 червня, Україна може розраховувати на саміті на гарантії безпеки, але не варто чекати на отримання офіційного запрошення до членства в НАТО.

За даними The New York Times Столтенберг запропонував президенту США Джо Байдену “компроміс” щодо членства України в Альянсі: щоб держава не проходила стандартну процедуру для претендентів на членство, адже має досвід великої війни із західним обладнанням та підготовкою. За NYT, помічники Байдена схиляються до того, аби запропонувати Україні замість членства в НАТО “ізраїльську модель” гарантій безпеки у вигляді 10-річних зобов'язань військової допомоги.

За інформацією видання Axios Байден підтримує пропозицію Столтенберга, аби звільнити Україну від виконання плану дій до членства в НАТО.

Україна в НАТО: зустріч лідерів трьох країн, хто наполягає на прискоренні вступу, а хто боїться

03:24Україна в НАТО: зустріч лідерів трьох країн, хто наполягає на прискоренні вступу, а хто боїться