Лукашенко заявив, що Білорусь почала приймати російську ядерну зброю: “У нас є ракети і бомби”

Лукашенко заявив, що Білорусь почала приймати російську ядерну зброю: "У нас є ракети і бомби"

Диктатор повідомив, що Білорусь відновила п’ять-шість із тих ядерних сховищ, які залишилися у країні ще від часів СРСР.

Білорусь почала отримувати російську тактичну ядерну зброю, заявив самопроголошений президент Олександр Лукашенко. За його словами, ця зброя втричі потужніша за атомні бомби, скинуті Сполученими Штатами на Хіросіму та Нагасакі 1945 року.

Про це Лукашенко сказав на зустрічі з російськими пропагандистами, повідомляє Reuters.

“У нас є ракети і бомби, які ми отримали з Росії. Ці бомби втричі потужніші, ніж ті (скинуті на) Хіросіму і Нагасакі”, – сказав білоруський диктатор.

Видання зауважило, що це перше розміщення Росією ядерної зброї меншої дальності, яка потенційно може бути використана на полі бою, за межами РФ після розпаду СРСР.

Лукашенко також заявив, що в Білорусі є численні ядерні сховища, які залишилися від радянських часів, і держава відновила п’ять-шість із них.

Самопроголошений президент РБ також применшив ідею про те, що контроль Росії над ядерною зброєю є перешкодою для її швидкого використання, якщо він вважатиме такий крок необхідним. Так, Лукашенко сказав, що вони з президентом Росії Володимиром Путіним можуть разом підняти слухавку “будь-якої миті”, і буде завданий ядерний удар.

Що відомо про ядерну зброю РФ у Білорусі

У березні 2023 року Путін оголосив, що погодився розмістити тактичну ядерну зброю в Білорусі. Російський диктатор вказав на розгортання Сполученими Штатами такої зброї у багатьох країнах Європи протягом багатьох десятиліть.

У США розкритикували рішення Путіна, однак заявили про відсутність ознак того, що Росія готується застосувати ядерну зброю.

Російський диктатор 9 червня заявив, що розміщення ядерної зброї в Білорусі розпочнеться після завершення 7-8 липня підготування відповідних споруд.

У Білому домі 13 червня інформували, що США наразі не фіксують ознак переміщення російської ядерної зброї на територію Білорусі.

Одна ядерна зброя на дві країни: про що свідчить новий договір між Росією та Білоруссю

04:28Одна ядерна зброя на дві країни: про що свідчить новий договір між Росією та Білоруссю