Резніков після “Рамштайну”: “Дуже важливі новини про “коаліцію винищувачів”

Резніков після "Рамштайну": "Дуже важливі новини про "коаліцію винищувачів"

Україна домовилася із партнерами разом вибудувати конструкцію консорціуму винищувачів.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що на “Рамштайні” союзники надали свої зобов’язання почати навчаня українських пілотів на західних винищувачах.

Про це Резніков сказав після засідання у форматі “Рамштайн” у Брюсселі 15 червня.

“Сьогодні я чув дуже важливі новини про так звану “пташину коаліцію” чи “коаліцію винищувачів”. Сьогодні ми отримали зобов’язання від наших партнерів, що навчання почнуться, і що ми разом вибудуємо конструкцію цього консорціуму винищувачів“, – розповів міністр оборони.

Він уточнив, що спершу навчання українських пілотів почнуться на винищувачах F-16. За словами Резнікова, цей тренувальний процес очолять Нідерланди та Данія, а згодом долучаться й інші країни.

“Ми почули гарні новини від наших шведських партнерів, що ми матимемо опцію тестувати можливості там”, – додав міністр.

Що означає “пташина коаліція”

Резніков заявив про існування “танкової коаліції, протиповітряної коаліції, артилерійської сім’ї та родини РСЗВ”.Міністр зазначив, що повністю переконаний – “у нас буде “пташина коаліція”.

“Це означає, що майбутні сили України залишатимуться східним щитом Європи і східним щитом НАТО”, – наголосив Резніков.

Нагадаємо, перед засіданням у форматі “Рамштайн” 15 червня анонсувалося, що міністри оборони країн-союзниць України обговорить створення коаліції бойових літаків – “небесний щит України”.

Що відомо про винищувачі для України

21 травня президент Володимир Зеленський підтвердив, що Україна отримає від західних партнерів винищувачі F-16.

Тоді ж голова Офісу президента Андрій Єрмак, коментуючи терміни постачання винищувачів F-16 до України, заявляв, що йдеться про місяці. А от навчання пілотів можуть початися вже невдовзі, казав Єрмак.

У червні речник Повітряних сил України Юрій Ігнат повідомив, що на освоєння винищувача F-16 пілотам знадобиться до пів року, а відповідні навчання ще не розпочалися.

Тож Резніков констатував, що під час літнього контрнаступу Україна не використовуватиме F-16, однак задіє всі наземні озброєння.

За даними Міноборони, українським військам для захисту держави потрібно 48 винищувачів F-16.

Розпочати навчання українських пілотів на F-16 вже найближчими тижнями обіцяють США, Велика Британія та Нідерланди.

Як повідомили в Офісі президента, станом на початок червня до європейської частини “коаліції винищувачів” для України долучилися вже 8 країн. І тепер йдеться не лише про F-16, а й про інші моделі сучасних бойових літаків.

F-16 для України: Нідерланди готові доправити винищувачі

00:32F-16 для України: Нідерланди готові доправити винищувачі