У Повітряних силах пояснили, звідки Telegram-канали дізнаються про політ ракет і дронів

Всі Сили оборони мають доступ до цієї інформації, тож “зливають” військові.

Українські політики та анонімні Telegram-канали мають достатньо великий перелік джерел, звідки вони можуть отримати інформацію про переміщення ворожих ракет та дронів по території України. Про це заявив спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в інтерв’ю “Українській правді”.

“Важко вам відповісти, звідки вони беруть. Ну очевидно, що хтось їм дає. А хто їм дає? Ті, хто мають доступ…”, – зазначив він.

На питання журналістки про те, що первісно ця інформація надходить від Повітряних сил, Ігнат відповів, що є достатньо ланцюжків, через які дані можуть стати надбанням широких верств населення. Тому джерелом витоку можуть бути не лише Повітряні сили.

Момент російського удару по супермаркету в Умані потрапив на відео

“Не лише Повітряні сили мають доступ, всі Сили оборони мають доступ, тому що повітряну обстановку відстежують у всіх Силах оборони. Інформація оперативно поставляється з наших систем до різних пунктів, опорних пунктів, які є в нас на фронті. Включно до бригад, рот і так далі доводиться інформація. Вони відстежують. Є система “Віраж-планшет”, яка показує їм цю повітряну обстановку, плюс є інформація в очільників військових місцевих адміністрацій обласних, плюс є на пунктах управління Повітряних сил. Хто веде ті Telegram-канали, і як вони отримують інформацію, ми не знаємо”, – зазначив він.

Також він пригадав, як на початку ці інформаційні повідомлення наносили більше шкоди, ніж попереджали людей про небезпеку.

“Коли вони публікували систему “Віраж-планшет”, де є маркери на радарах, публікували рух БпЛА і ракет по території України, що ось вони увійшли в таку-то область, рухаються, спостерігаємо до 5 штук, будьте обережні, уважні. Потім раз і наступне повідомлення через 5 хвилин, що пропали в районі населеного пункту такого-то, не спостерігаємо. Прямо з фотографіями зі скріншоту. Потім – що з’явилися там-то. Тобто, вони показали ділянку, де в нас немає нічого, що ми їх бачимо, розумієте? Це по всій Україні відбувалося. І ворог складає по тих повідомленнях карту повітряної обстановки, де в нас є засоби, де вони в нас працюють, де ми бачимо і не бачимо ворожі повітряні цілі. Ви розумієте, наскільки це було небезпечно?” – зазначив він.

За словами Ігната, він звернувся публічно через засоби масової інформації до очільників місцевих адміністрацій і до тих, хто веде анонімні Telegram-канали, щоб вони так не робили, бо буде відповідальність. Після цього Telegram-канали дослухалися та стали більш лаконічно інформувати населення.

Крім цього Ігнат відповів на питання, чи варто довіряти тому чи іншому Telegram-каналу.

“Якщо вони бачать що цей канал достовірний, інформація справджується, то кожен робить для себе висновок”, – сказав він.

Атаки на Київ 

У травні 2023 року російські військові атакували Київ 17 разів, майже кожного другого дня, а іноді двічі за добу. 

Як повідомили у Київській МВА, у травні виключно над столицею було знищено 7 аеробалістичних ракет “Кинджал”, 13 балістичних ракет “Іскандер”, 65 крилатих ракет Х-101, Х-555, “Калібр”, а також 169 іранських дронів-камікадзе Shahed.

Як підрахували аналітики, за травень агресор випустив по Україні понад 500 ракет і дронів, з яких 90% було збито.