Ініціатор нового “мирного плану” повторював меседжі російської пропаганди: ЗМІ про візит лідерів Африки до Києва

Ініціатор нового "мирного плану" повторював меседжі російської пропаганди: ЗМІ про візит лідерів Африки до Києва

Після візиту до України африканська делегація планує представити свій "мирний план" лідеру Кремля.

Президент Південно-Африканської республіки Сиріл Рамафоса з делегацією лідерів африканських країн привіз до Києва свій план “мирної ініціативи”. 

Про деякі деталі візиту пише видання Daily Maverick.

Видання відзначає, що президент ПАР повторював меседжі російської пропаганди. Так, виступаючи після відвідин Бучі й розмови з Володимиром Зеленським, він заявив, що “має глибоку повагу до народу України ― і все ж вважає, що в основі будь-якого миру має лежати відчуття безпеки всіх причетних країн”.

Вочевидь, пише видання, він мав на увазі, що Росія вважає співпрацю України й НАТО загрозою для безпеки Росії, й це пояснює її напад на Україну.

Поговоривши про “вибудову довіри” між двома сторонами, Рамафоса й інші відбули до Росії, де завтра послухають, “якою дорогу до миру бачить Путін”. Крім того, у цій частині поїздки в Рамафоси буде й інше завдання ― відмовити російського диктатора від участі в саміті БРІКС у Йоганнесбурзі цього літа. Щоб не довелось його заарештовувати, як того вимагає Міжнародний кримінальний суд.

Що відомо про візит лідерів Африки до Києва

У середині травня президент ПАР Сиріл Рамафоса ініціював “мирний план”, щоб допомогти завершити війну в Україні. Для цього він запропонував сформувати африканську делегацію та відвідати Київ і Москву. В Офісі президента України підтвердили, що Зеленський привітав таку мирну ініціативу, готовий прийняти африканських лідерів і розповісти їм про свою формулу миру.

16 червня до Києва прибула африканська делегація для презентації своєї мирної ініціативи. До її складу увійшли президент Сенегалу Маккі Салл та президент Південно-Африканської республіки Сиріл Рамафоса. Крім них також присутні лідери Замбії, Коморських островів та прем'єр-міністр Єгипту. 

Лідери африканських країн під час візиту до Києва / © Associated Press

Який саме “мирний план” привезли африканські політики достеменно невідомо. 15 червня агентство Reuters повідомило, що мало можливість ознайомитися з документом. У поки що неоприлюдненому рамковому документі вже є перелік заходів, які африканські лідери хочуть запропонувати лідерам країн, що беруть участь у військовому конфлікті.

Серед того, що пропонується обговорити є пропозиція виведення тактичної ядерної зброї з Білорусі, відведення російських військ з певних окупованих територій, призупинення дії ордера на арешт Путіна, послаблення санкцій проти РФ. Окремим пунктом стоїть подовження зернової угоди та дозвіл для РФ експортувати мінеральні добрива.